Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A véleményünk nem eladó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van az úgy, hogy egy mondat, vagy csak annak egy töredéke beég az embernek és nem tud szabadulni tőle. Így jártam én is egy hozzászólással. Valami olyasmi volt a lényege, hogy rendszeresen olvassa valaki az írásainkat, támogat anyagilag is és mégis valami olyasmit találtunk írni, ami neki nem tetszik. Nem ez az egy ilyen, vagy hasonló megjegyzés volt. Megkaptuk már e-mailben, üzenetben is. És elmondtuk már, de elmondom most újra, mert fontosnak érzem.

Soha nem vállaltuk azt, hogy meg akarunk felelni bárki elvárásainak. Nem tudunk, de nem is akarunk és nem is akarhatunk igazodni. Kizárólag a saját véleményünket tudjuk leírni, ami lehet olykor hibás, vagy téves, lehet ostobaság is, de mi ezt gondoljuk erről, vagy arról. A Szalonna egy véleményportál. Igyekszünk mindig, mindennek ellenőrizni a forrását, megnézni a másik oldalát, minden adatot és hozzáférhető információt áttanulmányozni, mielőtt véleményt alkotunk.

De soha nem volt célunk és a jövőben sem lesz az, hogy megfeleljünk egy adott nézetnek. Nem tehetjük, mert ez az egész nem erről szól. És igen, elmondjuk a véleményünket a Fideszről, amitől még nem leszünk MSZP szimpatizánsok. És elmondjuk az MSZP-ről és nem leszünk DK-sok. És elmondjuk a DK-ról és még mindig nem lettünk Jobbikosok. Mindentől függetlenek vagyunk, de önmagunktól, a saját véleményünktől, erkölcsi normáinktól, elvárásainktól, látásmódunktól nem tudunk függetlenek lenni. Senki és semmi kedvéért.

Ez pedig azt jelenti, hogy időről-időre olyat fogunk írni, ami nincs összhangban az olvasók egy részének véleményével. Ezzel semmi baj nincs, nem szabadna, hogy baj legyen. Lehet velünk vitatkozni kommentben, lehet olvasói levelet, véleménycikket küldeni. Mindent lehet, mindenre nyitottak vagyunk. Az elsődleges – és az összes többi – célunk nem az, hogy visszaigazoljuk mások gondolatait. Legyen az párt, bármilyen csoport, szervezet, egyéni olvasó. Ha az éppen publikált cikk nem egyezik valaki ízlésével, akkor nem egyezik. Ha mást lát leírva, mint amit ő látni akart, akkor érdemes elgondolkodni a mi nézőpontunkból is és aztán lehet egyetérteni, nem egyetérteni, részben egyetérteni. A cél, amit kitűztünk, máris teljesült: közösen elgondolkodtunk valamin. A döntés mindig az olvasóé.

Ezért aki minket támogat akár azzal, hogy olvassa az írásainkat, akár megosztásokkal, akár anyagilag, hogy fenn tudjuk tartani a Szalonnát, az nem minket vesz meg. Nem a véleményünkért fizet. Aki támogatást utal nekünk, az azért áldoz pénzt, hogy holnap is meg tudjon jelenni a Szalonna, mert holnap is ki tudjuk fizetni a szerverbérlést, a lepusztult laptopokat ki tudjuk cserélni működőképesre, a szerzők pedig tudnak teljes munkaidőben (és nálunk a munkaidő reggel hattól este tízig tart) ezzel foglalkozni. Mert ez más munka után/mellett nem megy.

Aki ránk áldoz egy bizonyos összeget akár esetenként, akár havi rendszerességgel – és itt ismét meg szeretnénk köszönni mindenkinek, aki ezt teszi – az a munkaerőnket, időnket, gondolatainkat fizeti meg. Soha nem a véleményünket. Éppen ez, az olvasók támogatása az ára annak, hogy olyasmit is leírhatunk, ami nem egyezik mindenki véleményével. Nyilván egyszerűbb, biztonságosabb és kifizetődőbb lenne beállnunk egy párt mögé, havi biztos fizetésért. De nem tesszük és ez ezzel jár. Reméljük, érthető és elfogadható ez mindenki számára.

Ezért azt kérjük, hogy senki ne várja tőlünk, hogy a saját gondolatait fogja viszontlátni a pénzéért.

Bár ez nem tartozik szorosan a témához, de bízva abban, hogy olyanok is olvassák ezt a cikket, akik követik az oldalunkat, de egy ideje nem kapnak értesítést (egyre gyakrabban kapunk ilyen jelzéseket): nem mi állítjuk le az értesítéseket. Nincsen listánk, ahonnan bárkit levehetünk, vagy ahová bárkit felrakhatunk. A közösségi oldal egy idő után azoknak az olvasóknak, akik tényleg csak olvasnak (nem kommentelnek, nem lájkolnak, sehogyan nem reagálnak), nem küldi ki az értesítést. Ezért célszerű időnként reagálni, vagy törölni a követést, majd ismét bejelölni.

Ez lényegében egy elég sajátságos cikk lett, de fontosnak éreztük elmondani, hogy ne legyen félreértés. És köszönjük mindenkinek, aki támogat anyagilag, erkölcsileg, aki olvas, aki szól hozzánk bármi módon, aki megosztja a cikkeinket. Ameddig mi is fontosnak érezzük és ameddig ti is így gondoljátok, addig minden áldott nap beszólunk.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.