Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ezek az emberek tapsolnak a leghangosabban, amikor Németh Szilárd dagadó erekkel a nyakán…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves Budapesti Fideszes barátaim!! Megkérlek benneteket menjetek oda a Standokhoz ahol az aláírásokat gyűjtik az Olimpia rendezés ellen és írjátok alá, DE!! Mindig hamis adatokat adjatok meg, így az érvénytelen lesz!! (Az egyik barátom tegnap 9 helyen is aláírt és hamis adatokat adott meg:)) Minden aláírása így érvénytelen:)) KÖSZÖNÖM a vidéki Fideszesek nevében is!!

Kicsit hiányolom a mondatvégi három felkiáltójelet a kettő helyett (szerencsére a nagybetűvel fideszes mindenért kárpótol). Ez itt egy, a Facebookon terjedő felhívás szövege. Amelyről első ránézésre is hajlamos voltam azt gondolni, hogy inkább lehet igaz, mint kamu. Második nekifutásra kiderült, hogy egy létező személy létező felhívásáról van szó, úgyhogy aki még nem találkozott vele, annak ideteszem (ez egy vasárnap délutáni képernyőfotó, ha nem tévedek, feladója azóta törölte a bejegyzését):

alairas

Tehát. Ez itt egy magát fideszesnek Fideszesnek valló honfitárs kaján üzenete, amelyet a fővárosban élő, a budapesti olimpia-ellenes népszavazás kiírását szavatoló aláírásgyűjtésben érintett elv- és kartársaihoz címzett. Természetesen ők is fideszesek Fideszesek. A lényeg az, hogy tegyenek keresztbe amazoknak, mutassanak példát, hogyan kell adatokat hamisítani a mindenek felett álló nemes cél érdekében.

Lehet, hogy tévedek, de ha nem: legjobb tudomásom szerint nevezett polgártárs éppen bűncselekmény elkövetésére szólítja a Fidesz nevű párt szimpatizánsait. Amennyiben jelen tényállás szerint aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (2013. évi CCXXXVIII. törvény).

Valószínűnek tartom, hogy a Momentum aktivistái felkészült emberek, akik pontosan tudják, hogy el kell kérniük az érintettek lakcímkártyáját, hogy fontos, hogy ők maguk írják le arról az adatokat, tehát az ügyfél mindössze egy aláírás erejéig veszi a kezébe az ívet. Ezért aztán olyan sok lehetőség nincs a trollkodásra, legfeljebb a békemenet valamennyi oszlopos tagja nyolcvanháromszor írja alá az ívet, így abból 82 a kukában landol. Szorozva akárhánnyal. Igen, ez árthat az ügynek, és nyilvánvaló e tekintetben, hogy nem lehet hátradőlni az aláírásgyűjtéssel. Nem lesz elég 138 ezer 250 aláírás, jóval többre (érvényesre!) lesz szükség ahhoz, hogy a köztudottan független, illetékes állami szervnek ne legyen könnyű dolga a népszavazás kiírásának megsemmisítéséért folytatt harcában. Szerintem a Momentum mindezzel tisztában van.

Arról már nem beszélve, hogy a postán elküldött ívek – szintén ilyen alapon – tömegével hamisíthatók. De még egyszer: azoknak, akik ilyen módon kívánnak meghekkelni egy demokratikus kezdeményezést, nem árt tisztában lenniük azzal, hogy bűncselekmény elkövetésére buzdítanak.

Tudom, hogy nem érdemes kósza Facebook-felhasználók ilyetén tipródásának nagyobb jelentőséget tulajdonítani, de azért lássuk be: a jelenlegi kormánypárt működési elveit ismerve, és tudva azt, hogy az olimpia minden idők leggigantikusabb lopásának lehetőségét hordozza a kormány számára  a kormány szívügye, nincs kétségem afelől, hogy a pártközpontban is felkapják a fejüket erre, vagy a hasonló nagyszerű ötletekre és alkalomadtán átveszik az irányítást. Ugyanis ez nem az az ügy (szemben mondjuk a vasárnapi boltzárral), amelyből nagyvonalúan kihátrálnának, és lemondanának a túlárazásokba betonozott milliárdokról. Ennek fényében majdnem csodával határos lenne, ha ez a kezdeményezés valóban eljuthatna addig, hogy népszavazni lehessen róla.

Éppen ezért van óriási jelentősége a NOlimpia nevű projektnek: mert kimenetelétől függetlenül (nehogy bárki azt gondolja, ebben az esetben politikailag, azaz 98%-osan érvényes lehet az egyébként érvénytelen voksolás) egy olyan folyamatot indított el, amely maximálisan kényelmetlen, amiről leszoktak az urak. Nyilvánosan vitázni, érveket felsorakoztatni oda, ahol mindent a kormány elefántcsonttornyában szokás eldönteni. Önkényesen. Kihagyva abból a leginkább érintetteket.

Amikor erről a kérdésről beszélünk, akkor valójában az ilyen névtelen Lászlókról is beszélni kell. Akiknek a fentihez vagy az alábbihoz

alairas2

hasonló ténykedései  viszont pontosan megmutatják, hogy ebben az országban némely szinteken mennyire nincs igény arra, amire a Momentum figyelmeztet, amit képvisel. Nem az az igazán érdekes, hogy egy névtelen László, a maga felhívásával praktikusan mekkora károkat képes okozni az aláírásgyűjtés tekintetében, hogy tisztában van-e azzal, mire buzdít (nyilván nincs), hanem a mentalitás. Hogy valaki, hogy valakik egy, az emberek véleményét kikérni hivatott kezdeményezéshez ilyen módon viszonyulnak. Hogy általában véve milyen módon viszonyulnak a sajátjuktól eltérő véleményekhez. Milyen fogalmaik lehetnek a demokráciáról ezeknek az embereknek azon a megingathatatlan kinyilatkoztatásokkal és keresztényi alapvetésekkel vastagon borított talajon, ahol állnak?

Néha úgy tűnik – ez egy tipikusan ilyen eset -, hogy nemhogy igényük, de fogalmuk nincs arról, hogy mit jelent egy élhető demokrácia, ahol van kultúrája az észérvek ütköztetésének és az ellenkező előjelű véleményeknek. Ezek az emberek tapsolnak a leghangosabban, amikor Németh Szilárd dagadó erekkel a nyakán álcivilezi, sorosügynöközi a jogvédőket (jog? ugyan már!), ők buzdítják most kaján vigyorral a szájuk szegletében az igaz magyarokat arra, hogy álaláírásukkal lehetőleg fúrják meg azt, hogy a nép dönthessen arról, amiről a kormány egyedül szeret és szokott.

Teljesen sokadlagos fontosságú kérdés, hogy megfúrják, vagy nem fúrják meg a NOlimpia projektet. A független állami intézményeknél senki és semmi nem tud jobban megfúrni tetszőleges kezdeményezést ebben az országban. Ám ez az ellentmondást nem tűnő, szilárd vakhit az, ami borzasztó. Ez a szellemi állapot, amelyet az összefüggések iránti érdeklődés, a tájékozottság iránti igény teljes hiánya fémjelez.

Egy olyan nem elhanyagolható társadalmi réteg kérlelhetetlen, megingathatatlan bizonyossága ez, amelyik nagybetűvel írja a fideszest, a magyart, a nemzetet, a hazát és egy felkiáltójel soha nem elég neki az érzelmei kifejezésére. Egy olyan hangosan hőzöngő szelete ez a magyar társadalomnak, amely nem tud meglenni erőskezű vezér Vezér nélkül, akit azért imádhat, mert elmagyarázza neki, hogy azért nyomorult az élete, mert az ellenség (mikor melyik) keze mindenhova betette a lábát. Megtanulta kezelni a Facebookot és most szervezi a teljhatalom lázadását saját polgárai ellen.

Aztán ha nem elég sikeres az akció (nem lesz sikeres), akkor jön a köpködése azoknak, akik aláírnának. Hogy jön a listázás, megtorlás, mindenki magára vessen. Pedig nincs mitől félni. Egy valamitől lehet kizárólag félni: hogy két nemzeti büszkeség között hamarabb döglik bele az ország abba, hogy fát vágnak a hátán, meglopják és kizsigerelik, mint hogy a fenti tudatlan, igénytelen, vakhitet felváltsa a világosság, a tudáson alapuló érdekérvényesítés. Ezért fontos a NOlimpia, ezért lendültek akcióba az önkéntes felmentő seregek.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.