Április 30,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Tegnaptól kezdve mindjárt jó lesz nekünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,582,500 forint, még hiányzik 417,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már csak egy kis türelem kell és ránk szakad a boldogság. A kormány új, 2017-es költségvetése a fiatalok költségvetése lesz, mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Ugyanez a költségvetés az egyet-lépünk-előre programot is megvalósítja. De most főleg a még Magyarországon élő fiatalok otthonteremtését és itthontartását, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábítását fogja megvalósítani, mint a huzat.

„A kormány azon dolgozik, hogy minden magyar fiatal megtalálja a számításait Magyarországon, olyan országot szeretne, ahol mindenkinek van értelmes munkája, tisztességes fizetése, otthona.”(kormany.hu)

Helyes! Mindenki más is ezt szeretné az országban. Még azok is, akik nem annyira fiatalok, ugyanis a középkorúaknak és az idősebbeknek sem szokott az megártani, ha van értelmes munkájuk, tisztességes fizetésük és otthonuk. Ehhez tudnám javasolni, hogy ne egymás között dobják szét az uniós fejlesztési forrásokat, valamint az egyéb közpénzeket, hanem fordítsák az ország javára ezeket. Az sokat javítana a helyzeten. Mészárosék, Vajnáék, Garancsiék, Tiborczék és a többiek pedig csak megélnek kevesebb pénzből is.

„Az államtitkár beszélt arról is, hogy folyamatosan csökkennek az adóterhek, továbbra is 15 százalék marad a személyi jövedelemadó (szja), ami a pályakezdőket is előnyösen érinti. Hozzátette, a jelenlegi szja-kulcs az egyik legalacsonyabb Európában.”

Az államtitkár arról elfelejtett beszélni, hogy összességében a munkát terhelő elvonás az egyik legmagasabb az Unión belül. Hiába alacsony az SZJA, ha minden más magas és sok van belőle. Az sem a munkavállalót, sem a munkáltatót nem vígasztalja, hogy milyen címszó alatt kell befizetnie az égtelenül sok közterhet.

Összehasonlításként:

2009-ben bruttó 111 000 forint esetén a munkavállaló 82 875 forintot kapott kézhez.

2016-ban bruttó 111 000 forint nettó 73 815 forintot ér. Tehát ennyivel – 9060 forinttal – kap most kevesebbet a munkavállaló minimálbér esetén. A családi adókedvezmény korrigál ezen, de akinek még nincs gyereke, akinek nem is lehet, vagy akinek van, de felnőtt, bizony ennyivel kevesebb pénzt visz haza a szuperalacsony SZJA ellenére. És akkor még meg sem emlékeztünk az áfáról, amit szintén sikerült csúcsra járatnia a kormánynak.

„Közölte, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével átlagosan 35-40 ezer forinttal több marad minden magyar fiatal család zsebében.”

Ezt nem tudom, hogy sikerült kiszámolni. Nem az alapvető élelmiszerek áfája csöken, hanem konkrétan a friss tej, a tojás és a csirkehús áfája. A sertéshús áfája már csökkent. Praktikusan úgy néz ki a dolog, hogy a kormányváltáskor 10 százalék adókulcs alá eső alapvető élelmiszerek áfáját is 27 százalékra emelte az Orbán-kormány, majd hat évvel később nagy kegyesen négy tételt kiemel ebből a körből és 5 százalékos áfakulcsot vezet be. Ha hat évvel ezelőtt hagyták volna békén legalább az alapvető élelmiszerek áfakulcsát (nem csak ezért a négy termékét, amiből a friss tej jóformán értelmezhetetlen), akkor az említett családoknál nagyságrendekkel több pénz maradt volna.

„Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az otthonteremtés nagy kihívás, ezért ebben szeretne segíteni a kormány. 2017-ben 211 milliárd forintot szánnak otthonteremtésre, ez 100 milliárddal több az idei előirányzatnál.”

Azon kívül, hogy a döglődő építőipart egy kicsit lehet kozmetikázni és néhány fiatal család – akik egyébként is megtehetnék – lakáshoz jut, ez nem sokat ér. Inkább bérlakásokat kellene építeni, hogy megfizethető és megfelelő lakhatást biztosítson mindenkinek, aki nem akarja (pláne hogy nem is tudja, pénz és stabil állás hiányában) egy ingatlanhoz láncolni magát egész életére, mert a társadalmi mobilitás jelenleg a nulla körül mozog.

„ Az államtitkár kiemelte, a kormány a magyar fiataloknak szeretne jövőképet kínálni, és elérni, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen.

Én pedig kiemelném: a kormány a középgeneráció és az idősebb, tapasztalt szakemberek nélkül sehová nem jut. A fiatalok egy része már elhagyta az országot, más része most csomagol. Élhető, fejlődő országot azonban csupán egy generációra koncentrálva nem lehetséges felépíteni. Ideje lenne a nagy szavak helyett valódi munkahelyekkel, oktatással, normális bérekkel, a mobilitás elősegítésével, infrastruktuláris fejlesztésekkel, a gazdasági és jogi környezet vállalkozóbarátabbá tételével, az adóterhek csökkentésével próbálkozni, megcélozva minden korosztályba tartozó munkavállalót.

Addig is, kellemes hétvégét!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.