Április 29,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Matolcsy meglátta a szép jövőt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,578,300 forint, még hiányzik 421,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a kormánypárt változatlanul csak a migránsokkal hajlandó foglalkozni – mi pedig nem -, Orbán Viktor szerencsésen hazajött Azerbajdzsánból megsimogatni Nárcisz kutyát, mielőtt indul is tovább lepofozni Merkelt, a jegybank elnöke mintegy mellékesen, két műkincsvásárlás között megoldotta az ország összes baját.

Az MNB Orbán Viktor kifejezett kérésére készített egy tanulmányt, mégpedig Ausztria utolérésének útvonalát kellett kibontani a műben. Ez sikerült is. Bár én sajnos nem olvastam a végül könyv terjedelművé fajult munkát, de valószínűleg akkor sem fogná át a tudatom, ha olvasnám.

A keresztségben a Versenyképesség és növekedés címet elnyerő Matolcsy alkotás rávilágít a fejlődés mikéntjére, tehát bizonyosan számot tarthat a köz érdeklődésére. Nem tudom, a nagytudású jegybank elnök pontosan mi módon óhajtja utolérni Ausztriát – pláne még a mi életünkben – de érdemes lenne addig elindulni, ameddig nem épül ott is egy kerítés hirtelen.

A vg.hu egy cikkében az olvasható, hogy az unortodox gazdaság szülőatyja szerint pénzt kell tenni az oktatásba és az egészségügybe, valamint számos reformot is végre kell hajtani ezeken a területeken.

Feltételezem, Matolcsy nem a Klik-be öntött 38 milliárd forintra gondolt, mert az úgy szét fog folyni, mint galambfos az uniós pénzből viakoloros főtéren felhőszakadáskor. A hamarosan sürgetővé váló kórházak konszolidációjára sem gondolhatott, mert az évente egyszer, olykor többször előadja a kormány, de egy fikarcnyit sem lett tőle jobb az egészségügy helyzete.

A versenyképesség fontos tényezője, hogy mennyire képzettek és mennyire egészségesek az emberek – szögezi le a jegybank. Már ezért a megállapításért érdemes volt megírni a könyvet, ez kétségtelen.

Matolcsy aggodalmát fejezi ki a fogyatkozó lélekszám miatt, ami megintcsak kétségtelenül kedvezőtlen folyamat és akkor még nem számoltunk a fiatal szakemberek kivándorlási hajlandóságának folyamatos növekedésével, csak a természetes fogyással. Ez utóbbi sajnálatos tény megoldását a jegybank a gyed összegének emelésében és több bölcsődei férőhelyben látja.

Bár én nem vagyok Matolcsy György, de úgy hiszem, hogy egy felelősen gondolkodó emberpár nem csak a gyermek megszületését követő 2-3 évre előre tervez, hanem mondjuk 20 évre. De 18 évre feltétlenül. Ameddig a születendő gyermek nem képes az önfenntartásra, addig bizony a szülők feladata és felelőssége minden és nem zárul le a tennivaló az utolsó csomag papírpelenka megvásárlásánál. Az óvoda, iskola, középiskola, felsőfokú tanulmányok eszelős összegekbe kerülnek és akkor még a napi kiadások, mint rezsi, a kinőtt ruhák folyamatos pótlása, napi étkezés és hasonló apróságok szóba sem kerültek.

Azt gondolom, az ad-hoc segélyakciók helyett hosszútávú, stabil, biztonságos jövőkép kell a gyermekvállaláshoz.

A következő javaslat az oktatást érinti, amennyiben Matolcsyék szerint növelni kell a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számát, mert erősen elmaradtunk az uniós átlagtól. Ha nem éppen ez a kormány tett volna meg mindent azért, hogy ez így legyen – gondolok itt az Európában is extrém-magasnak számítót tandíjakra, amit nem tandíjnak hívunk, az oktatás szétverésére, a létbiztonság nullára redukálására, akkor fel is sikoltanék örömömben, de így nem teszek ilyesmit.

Van azonban egy pont a tanulmányban, amit biztosan meghall és el is fogad a kormány: növeljék a népegészségügyi termékadó (chipsadó) körét és/vagy mértékét.

Nem adok sok időt és valamelyik szavalókórus-tag bejelenti, hogy bizony kiterjesztik a chipsadót a húsra, tejre, kenyérre, zöldségre, mert ez az egy módja van annak, hogy utolérjük Ausztriát.

Mielőtt ez bekövetkezne, nekem lenne egy javaslatom: dobjunk össze a jegybank lézertekintetű elnökének egy autósatlaszra valót, úgy egyszerűbb lesz bemérni az irányt.

Mi meg talán olcsóbban megússzuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.