Május 19,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Az megvan, hogy Mészáros Lőrinc felnyomja Orbán Viktort Tállai Andrásnál?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyesek úgy gyarapodnak széles e hazában, hogy a tudatuk sem képes már átfogni. Mások úgy költekeznek, hogy hivatalosan nincs is rá fedezetük, de azért jól elmagyarázzák, hogy a bevétel nem azonos a jövedelemmel, úgyhogy – mondják is nagy pofával – kérem, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló! Mindeközben a háttérben beértek a kormány sunyi törvényeinek és törekvéseinek lédús gyümölcsei: a lefegyverzett NAV térdre borul az adócsalók előtt. Pedig eddig se túl sűrűn láttuk az egyenes térdét és gerincét neki.

Míg Gyurcsány idejében a pár százezer forintos használtautó-vásárlások forrását is firtathatta az adóhatóság, ha úgy volt kedve, mostanra sikerült átesni egy másik ló másik oldalára. Látszólag legalábbis. Ez azt jelenti, hogy akik jól lepapírozzák gazdagodásukat, nyugodtan hátradőlhetnek. Ha ugyanis nem folyik ellenük rendőrségi eljárás, nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartaniuk. Igen, nekem is a vitrinből született milliárdos munkanélküli médiacézár, a nyugdíjasokat átjárón felrúgó Habony Árpád jutott eszembe valamiért, pedig igazán nem mondhatja senki, hogy az ügyészség, a nyomozóhatóság, vagy akár az adóhatóság megerőltette volna magát vele kapcsolatban.

Eddig az volt, hogy a NAV szemrevételezte az alany életkörülményeit és megállapította, hogy mennyivel kellene több adót fizetnie ahhoz képest, amit bevallott, meg amit valószínűleg eltűntetett. A napi.hu szerint az egymás ellen korábban vagyonosodási vizsgálatot kezdeményező politikusok is örülhetnek, csak vigyázniuk kell arra, hogy nehogy rendőrségi eljárás induljon ellenük. Mivel eddig folyamatosan attól rettegtem, hogy mi lesz, ha egyszercsak Mészáros Lőrinc felnyomja Orbán Viktort Tállai Andrásnál, megnyugodtam én. De nézzük, miről is van szó valójában!

Nyújtsa fel a kezét, aki látott már korruptnak, adócsalónak vélt politikust belebukni adóhatósági vizsgálatba! És mert bárki bármennyire szeretné az ellenkezőjét állítani, a válasz az, hogy nem láttunk ilyet. Tehát úgy tűnik, ezek a vizsgálatok eddig is csak a nem holdudvarhoz tartozó vállalkozások, vagy a házmesterek országában elszaporodott névtelen bejelentések nyomán megnyomorított (kis)emberek ellen képeztek hatékony eszköz. E tekintetben az tűnik kézenfekvőnek, hogy ezután is legfeljebb a kisebb halaknak lesz okuk az aggodalomra, vagyis azoknak, akik nem érnek fel Mészáros Lőrincek immunitási szintjére, hogy csak úgy randomra és következmények nélkül elfelejthetnek bevallani 1 milliárdot.

Ha perverz lennék, azt mondanám, hogy én azért nyomokban-foltokban örülök ennek a hírnek, mert számomra ez is azt jelzi, hogy a fiúk már a bukás utáni időszakra gondolva igyekeznek előre védettséget szerezni ama ügyeiket tekintve, amelyek mindenki másnak igen, Polt Péternek a legritkább esetben sem érik el az ingerküszöbét. Pedig szerintem előbb-utóbb eljön az az idő (akármikor is lesz), amikor megindulnak majd azok a bizonyos – fosztogatást elszámoltatni hivatott – eljárások.

Addig is állapítsuk meg újra: az elmúlt években még egyetlen politikust sem sikerült adócsalásért leültetni, még a látszat kedvéért sem kezdeményeztek kellemetlen eljárásokat a mindent birtokló-uraló kormánypárt jeles képviselői ellen. E tekintetben elég valószínű, hogy a harmad-, negyed-, n-ed vonalbeli csókosoknak, udvari „vállalkozóknak” és strómanoknak kívánnak biztos menedéket nyújtani.

„nem zavarlak, élvezd nyugodtan amit elloptál, elfelejtettél bevallani, leadózni” törvény által, aminek célja, hogy ne lehessen „indokolatlanul” vagyonosodási eljárást indítani csak az ellen, akinek nem jön be a pofája, egy olyan kaotikus jogi környezetet papíroztak le, amely az utolsó lehetőségét is elvágta annak (bármilyen halovány lehetőség is volt), hogy ellenőrizni lehessen a hatalmat, elejét lehessen venni a túlkapásoknak és a tökig érő állami korrupciónak. Más szavakkal: elvarrtak egy újabb kellemetlen szálat.

Ennek az ellenőrzésnek a leghatásosabb eszköze a vagyonosodási vizsgálat volt, amely – akár a párszázezres, szánalmas kocsivásárlások firtathatóságáig elmenő becslésekben öltött testet, akár valóban komoly tételekre irányult -, mindenképpen a pofátlan meggazdagodások nyomait és útvonalait követte. A vagyonbevallások nevetségessé tétele után tehát a vagyonosodási vizsgálatot is sikerült kiütni a ringből. Végül is minden akadály, ami a saját gyarapodásukat ellehetetleníti, vagy elárulja, üldözendő, felszámolandó. És lőn, immár szabad a pálya.

Amúgy az éjjel azt álmodtam, hogy Mészáros Lőrinc felnyomta Orbán Viktort Tállai Andrásnál. Vagy Gyurcsány volt? Mindegy is. Ez az, ami a büdös életben nem fog bekövetkezni. Legalábbis addig, amíg fennáll a Fidesz-univerzum.

(Enyhe vigasz, hogy végül Al Caponét is adócsalás miatt ítélték börtönbüntetésre.)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.