Május 18,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kocsik tízezreit foglalták le Iránban – Ki nem találnád, miért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,575,270 forint, még hiányzik 1,424,730 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Március óta több ezer autót foglaltak le a hatóságok Iránban. A sofőrök minden esetben nők voltak. Mindjárt elmondjuk, mi volt a baj.

Egy szubjektív vallomással tartozom. A kilencvenes évek elején éltünk Iránban. Nem egyszer fordult elő, hogy a rend őrei felkértek: igazítsam már meg a kendőmet, szőke fürtök nem kandikálhatnak ki alóla. Meg egyáltalán: semmilyenek. A sokadik ilyen eset után a barátnőmmel a Teheránt övező körgyűrűn lázadásba fogtunk: levettük a kendőnket, letekertük az ablakot, és úgy száguldottunk. A hajunk lobogott a szélben. Gyorsan városi legendává váltunk. Csendben vigyorogtunk, amikor társaságban arról hallottunk, hogy képzeljétek, két nő… és jött a sztorink. Senki nem tudta, hogy a miénk volt.

Remélem, mindez már elévült. Mert ha nem, akkor bajban vagyunk. Az autók ezreit ugyanis az AFP hírügynökség szerint azért foglalták le a hatóságok, mert a bennük ülő nők nem fedték el rendesen a hajukat. Vagy levették a kendőjüket. Ezt a teheráni közlekedési rendőrség közölte. Azzal, hogy a nyolc hónap alatt összesen 40 ezer ilyen esettel kellett foglalkoznia. “A legtöbbször a kocsit zár alá vettük, és az ügyeket átadtuk a bíróságnak” – mondta Teymour Hosseini dandártábornok az ISNA hírügynökségnek.  De voltak nők, akik megúszták pénzbírsággal és figyelmeztetéssel.

Az autókat persze nem nyelik el örökre a rendőrségi autótelepek, a tulajdonosaik egy hét után visszakapják őket. De előzőleg még bíróság előtt kell megjelenniük.

A közlekedésrendészet egyébként nemcsak a nőkkel szemben keményített most be, a férfi sofőröket is keményen bünteti, ha szabálytalankodnak.

Iránban a nőknek, a külföldieknek is kötelező minimum egy laza sál a hajuk és a nyakuk eltakarására a nyilvános helyeken. A 90-es évek közepe óta a szabályok némiképp enyhültek, és ma már a csador vagy a sötét színű “mantó” és kendő helyett színpompás és márkás kabátok, sálak és szűk nadrágok jellemzik a nagyvárosok menő negyedeit. A kendők mára hátra csúsztak, és szinte kötelező kellék a napszemüveg. A helyzet odáig fajult, hogy Szádek Laridzsáni főbíró nemrégiben így panaszkodott: sajnálatára a főváros néhány utcája már inkább divatszalonra emlékeztet, és megkérdőjelezte azt a toleranciát, ami idáig vezetett.

De a hatóságok így is tartanak kampányokat, amikor szigorúan lépnek fel a túl laza nőkkel szemben, és vannak megbízottjaik is, akik referálnak a “durvább” esetekről.

Egyébként nemcsak a hátra csúszott kendő számít szabálysértésnek a kocsikban, hanem a kutyák utaztatása, a túl hangos zene, a színezett ablaküveg is. Akárcsak kikiabálni az utcán sétáló lányoknak az autóból.

Persze célkeresztben van a gyorshajtás is. Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah azzal vádolta meg áprilisban a jómódú fiatalokat, hogy száguldozásukkal “pszichológiai bizonytalanságot” okoznak az utcákon. Weboldalán azt írta: hallja, hogy a gazdagok generációjának fiataljai, a pénzzel megmérgezett nemzedék luxuskocsikban parádézik, és veszélyezteti az utak biztonságát.

Ami pedig a női öltözködési kódexet illeti, a gyalogosok sem bújhatnak ki alóla persze: szeptemberben bíróság büntetett meg két nőt Teheránban nagyjából 75 ezer forintra a ruházata miatt.

Forrás: gepnarancs.hu 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.