Május 30,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Ortodox cinizmus: Kellene még 40 millió euró a nemzet megváltásához

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,261,648 forint, még hiányzik 738,352 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Nemzet Megváltásának Katedrálisa kétségtelenül az elmúlt évek és a dübörgő jelen egyik legcinikusabb állami költségvetésből finanszírozott projektje Romániában. Az elképesztő beruházással kapcsolatban az ortodox egyház szóvivője ragadtatta magát nyilatkozatra, erről a gandul.info portál számolt be.

A mondanivaló egyszerű és mellbevágó: további 40, azaz negyven millió euróra lenne szükség a megalomán, ízléstelenül hivalkodó katedrális befejezéséhez. Vasile Bănescu jóvoltából már mindenki tudja – az is, aki szeretné az adóját erre a célra fordítani, az is, aki nem -, hogy mivel szegények a hívek, az ő adományaikból lehetetlen befejezni az építkezést.

Hát valóban: nincs az a pénz, amit a nemzet megváltása ne tudna felemészteni. Csak tavaly a Román Ortodox Egyház körülbelül 12 millió eurót kapott állami intézményektől erre célra, miközben kivitelezése összesen nyolcvan millió euróba fog kerülni. Mostanig körülbelül negyven millió eurót költöttek el, és most tartanak a felénél. Még mindig csak a felénél.

Nehéz erre bármit is mondani, de nem is kell, hiszen a szóvivő mindent elmagyaráz. Szerinte sajnálatos, hogy az ország minden eldugott szegletében nem állhat kórház, de legalább és szerencsére templom igen. A fanyalgók kedvéért, mintegy megnyugtatásul: a Nemzet Megváltásának Katedrálisa nem egyszerű templom. A katedrális köré ugyanis egy komplexumot is terveznek, amelyhez kulturális és egészségügyi célokat szolgáló épületek is tartoznak majd.

Ugye hogy egy szavunk se lehet?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.