Április 22,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Olvasói levél: Vegyétek már észre, hogy változtani kell a dolgokon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,377,800 forint, még hiányzik 622,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerencsére és sajnos (mikor melyik) van az úgy, hogy landolnak a levelek a postaládánkban. Szerencsére, mert ez azt jelenti, hogy vannak, egyre többen vannak, akik olvasnak minket. Sajnos azért, mert általában valamilyen gonddal, megoldhatatlannak látszó/bosszantó/zavaró/igazságtalan/dühítő/frusztráló problémával kell szembenézniük. Az ember ritkábban ragad tollat, ha minden rendben van, nem igaz?

Az alábbi levelet azért tesszük közzé, mert egyrészt közérdekű esetről van szó, másrészt mert segíteni szeretnénk, és mert kíváncsiak vagyunk mindenkinek a véleményére, aki esetleg került már hasonló helyzetbe és tud valamilyen megoldást az alábbi problémára. Hátha a jövőben minél többen el tudják kerülni a kellemetlenséget. A. ezt írja:

Angliában elő magyar vagyok, azaz liberális „lepra” a kormány szemében.

December végén lejár az útlevelem, és gondoltam meghosszabbítom azt a konzulátuson, ahogyan már korábban is tettem.

Időpontot kell kérni, ami oké.

Tegnap (augusztus 2-án – szerk.) foglaltam időpontot, a legközelebbi dátum október 18.

Ügyintézés 5-8 hét (inkább 8, ha a konzulátussal beszélek), értesítés (vagyis a konzulátusra beérkezett új útlevél kiküldése) érkezési sorrendben, útlevélszámtól függően.

„A konzulátus ezt követően az érkezés sorrendjében dolgozza fel az útleveleket és értesíti az ügyfeleket, vagy adja postára azokat.”

Ez azt jelenti, hogy egy augusztus 2-án elindított útlevélkérelem eltarthat december 18-ig, erre jön rá a meghatározatlan idejű értesítési idő (1 nap? 1 hét?).

Cirka 5 hónap.

Ezen felbuzdulva felhívtam a kolozsvári magyar nagykövetséget, ahol holnapra (augusztus 4. – szerk.) kaptam volna időpontot (!) és 3-4 hét alatt megkaptam volna az útlevelemet.

Lehet, hogy Romániában kevesebb magyar igényel útlevelet? Ott kevesebb magyar él? Nyilván a posta is gyakrabban jár, de ez számomra akkor is elfogadhatalan kettős mérce.

Írtam az angliai követségnek levelet, hogy megtudjam van-e rá mód, hogy korábbi időpontot kérjek, erre kaptam egy automatikus válaszlevelet: ha a kérdesemre megtalalható a válasz a weboldalon, akkor nem áll módjukban a levelemre válaszolni.

Felhívtam a követséget ma. Azt a választ kaptam, hogy ne foglaljak utazást, amíg az eljárás tart (vagyis a karácsonyt felejtsem el).

Vagy menjek haza, mert otthon az ügyintézés gyorsabb, akár 24 óra.

Amikor beszéltem a hölggyel, az elején még udvarias volt. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy 5 hónap az irreális, meg hogy megtudjam, miért kell ennyit várni, de erre egyre irritáltabb lett.

Lehet, hogy mert nem élek otthon el vagyok szokva ettől a látásmódtól, de otthoniak, vegyétek már észre, hogy változtani kell a dolgokon! Csak azért, mert valaki azt mondja, ez van, attól még nem kell ennek így lennie.

5 hónap útlevéligénylesre nem oké.

Vagy mondják azt, hogy öt hónap és december 18-án kezemben az új útlevel, tuti, de a kettő együtt: hosszú várakozás, és talán megkapom időben, talán nem, az nagyon nem fair.

Most komolyan, szüneteltessem minden utazási tervemet, mert nem tudom mikor kapom meg az új útlevelemet?

Azt mondani valakinek, hogy nem válaszolok, mert le van írva valahol, az sem oké! Mi van ha diszlexiás vagyok, és nem tudom végigolvasni a szövegrengeteget, amit a weboldalra kiírnak?

Hát ennyi.

Szeretlek Magyarország!

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.